sâmbătă, 2 februarie 2013

Cheltuielile lunare pentru a trai in America, chirie si utilitati

Ma aproprii cu pasi repezi de borna unui an petrecut in America si cred ca a venit momentul unui articol pe care cred ca multi il asteptau, si anume care sunt preturile de aici si de cati bani ai nevoie pentru a avea un trai relativ decent. O sa impart articolul pe categorii si voi trata cheltuielile lunare iar apoi venitul minim si sistemul de taxe din America. A se avea in vedere ca ma refer la Boston si coasta de est, un loc recunoscut ca fiind scump privind nivelul de trai in USA, preturile fiind ceva mai reduse in centrul tarii de exemplu.

Deci sa incepem:

1. Cheltuieli legate de un apartament

Chiriile variaza, daca te multumesti sa stai in suburbii asa cum procedez eu (nu ca nu mi-ar face placere sa locuiesc intr-un penthouse dintr-un zgarienor) dar totusi sa ai acces la mijloacele de transport in comun (autobuze, uneori daca ai noroc liniile de metro de suprafata) atunci vei plati urmatoarele sume:

  • pentru un studio (garsoniera) pretul variaza intre $750 - $1200, depinde de dotari (recomand sa cautati apartamente cu confort termic mare, geamuri termopan, izolare buna, si podele din lemn + centrala termica pe gaz si nu petrol).
  • pentru un apartament cu un dormitor si sufragerie (one bedroom apartment) veti plati intre $1200 - $1700 dar se poate ajunge si la $2200 - $2500, totul in functie de cat e de aproape de Boston sau cat de bine e amplasata cladirea relativ la transportul in comun si magazine. (si mai ales cat de noua este pentru ca majoritatea cladirilor de aici sunt vechi de sute de ani)
  • pentru 2 bedroom apartments (3 camere) preturile sunt intre $1200 - $2500, depinde zona si dotari. 
Evident ca in cazul in care luati un apartament cu mai multe camere, fie aveti o familie sau il impartiti cu roommates (acum incepe sa aiba logica indragitul serial Friends nu :)?)

In Boston preturile sunt deja exorbitante:

  • O garsoniera (studio) e undeva cu putin sub $2000, depinde de zona, dar pot ajunge si la $1400 - $1500 daca ai noroc si daca e mai spre periferie (de ex. Fenway - Kenmore).
  • apartamente cu 2 camere (1 Bedroom) pleaca de la minim $2000 / lunar spre periferie si ajung si la $3000-$3500
Cateva lucruri ce trebuie urmarite cand se inchiriaza un apartament. Unele au inclus in pretul chiriei curentul si incalzirea deci e bine sa intrebati. Altele ofera masina de spalat si uscator comun cladirii (ceea ce e mare lucru aici pentru ca nu mai trebuie sa mergi pana la un laundromat). Si foarte important sa va asigurati ca centrala termica este pe gaz si nu pe ulei/petrol (costuri foarte mari, aproape duble). In rest sa cautati sa nu fie la strada principala, si sa aiba o izolatie termica buna.

http://boston.apartments.com/
http://www.trulia.com/
http://www.apartmentfinder.com/
http://www.craigslist.org/about/sites/

Si ca incheiere, puteti oricand suna la gaz si curent (nationalgrid si nStar aici in Massachusetts) si cere o lista cu facturile din anul precedent pentru a va face o idee in legatura cu cheltuielile. Apartamentul unde locuiesc acum este unul cu 3 camere (2 dormitoare), iar chiria este undeva la $1200, dar e un caz fericit si special, desi apartamentul este bine amplasat fata de transportul in comun sau magazine, cladirea este veche nu este izolata termic si este amplasata pe strada principala cu mult trafic, + dotarile precare pe care le are, deci nu e un pret tocmai relevant dar un exemplu bun ca puteti cauta si gasi si mai ieftin.

Sa va asteptati deci sa platiti in medie $500 - $700 pe camera daca doriti sa inchiriati un apartament in zona Boston-ului.

2. Cheltuielile cu Utilitatile lunare (la un apartament cu 3 camere):

  • Internet (normal pentru ca asta ma intereseaza cel mai mult), variaza intre $20 fara contract pana la $50-$60 pentru o viteza mai mare. Daca doriti si televiziune puteti ajunge la o factura de $100 - $150 (in functie de posturi daca le selectati pe cele de baza veti plati mai putin), mai adaugati si telefon si factura isi ia zborul. Ca optiuni sunt Comcast, Verizon, etc.
  • Curent, in lunile de vara cand se foloseste din plin aerul conditionat, costurile cresc (cam 200KWH consumati in medie) si se situeaza undeva la $35-$40 in timp ce in lunile de iarna scade pe la $20 chiar si mai putin. Un kilowat costa cam 5 centi restul fiind costuri de transport, energie verde, taxe etc.
  • Caldura, un topic sensibil si care are ponderea cea mai mare in cheltuieli. Daca cladirea dispune de o centrala termica pe gaz atunci aveti noroc si veti plati mai putin. In apartamentul unde locuiesc eu (3 camere), costurile sunt dupa cum urmeaza. Vara in jurul cifrei de $19-$20, pentru ca se plateste doar apa calda (iar aragazul este pe curent), iar in timpul iernii cu termostatul reglat la 21-22 de grade noaptea si caldura oprita pe timpul zilei, factura a urcat progresiv de la $60 in octombrie, la $170 in noiembrie si $240 in decembrie. Estimez cam aceleasi costuri daca nu si mai mari pentru ianuarie si februarie si apoi o scadere progresiva pe masura ce se incalzeste vremea. In schimb daca cladirea unde locuiti are o centrala termica de tip vechi pe petrol, atunci veti avea o factura cel putin dubla daca nu chiar tripla la incalzire, deci atentie mare.Cheltuilile la caldura se pot imparti evident in mod egal pe lunile de vara si atunci se face o estimare si platiti la fel in fiecare luna pentru a fi mai usor de suportat iarna.
Alte cheltuieli nu ar fi, colectarea gunoiului nu se plateste, consumul de apa nici atat si nimic altceva conex.

Voi imparti povestea asta in mai multe episoade pentru a nu va oferi prea mult de lecturat dintr-un singur foc. Asadar in urmatoarea postare voi vorbi despre alimente, haine, iesiri la film, restaurant, etc.


5 comentarii:

  1. Incredibil cat de frumos scrie :)

    Revenind la ce vroiam sa zic, dupa ce am citit la tine lucrurile astea despre curent, caldura.. ma gandesc sa fac un calcul la cat castiga nenea Scott, de la 10 persoane cu o chirie de 105 $ pe vara...

    Cifrele pe care le-ai scris, sunt cheltuieli saptamanale sau pe luna?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt cheltuieli lunare ceea ce am scris eu. O sa continui si cu alt post despre cheltuieli pe mancare, haine etc.

      Ștergere
  2. Cred ca nici acasa nu aveai un desfasurator al cheltuielilor asa de amanuntit ca si acesta :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acasa avea cine sa se ocupe, stii si tu bine nu mai trebuie sa mentionam :)). Aici sunt pe cont propriu si cu putini dolari in buzunar asa ca stiu fiecare cent pe ce se duce (aproape, ca mai sunt scapari nevinovate)

      Ștergere
  3. Un salariu mediu, la cât ajunge în America?

    RăspundețiȘtergere