vineri, 12 octombrie 2012

Student la FIU / Florida international University


Student pentru o zi la FIU
Ma aflu la cursul de Biochimie de la FIU. Cine ar fi crezut ca eu, absolvent al unei universitati tehnice o sa ajung sa asist la un curs de Medicina in Florida, by chance cum zic Americanii. Dar it’s all part of the experience. Buna prietena care ma gazduieste aici in Hollywood (si nu cel din California ci ala de langa Miami, ca sunt mai multe), e studenta la Florida International University. Si nu puteam sa zic nu la sansa de a fi student inca odata pentru 2-3 ore. Asa ca am inceput cu un curs de istoria religiilor in care am invatat cate ceva despre India si acum celebrul curs de Biochimie despre care am auzit si in Romania de la prietenii ce urmeaza medicina. Scriu acest articol chiar in timp ce profesorul isi prezinta materialul despre adrenalina, si pune intrebari cursantilor. Fiecare student are un aparat mic ca un telefon, numit clicker. 

Clicker
Si pentru ca eficienta e la mare pret aici, iar profesorii nu au timp sa corecteze zeci, sute de pagini cu teste, la cursuri se pun intrebari din ceea ce se preda, iar acestea conteaza 30% din nota finala. Fiecare student isi foloseste Clickerul care are butoanele cu variante (A, B, C…), si raspunde cum crede de cuviinta. Nu ai dreptul la laptop, dar te poti uita prin cursuri sau te poti consulta cu colegii si fiind intrebari de tip quiz oricum nu ai prea mult timp la dispozitie. 

Salile de curs sunt dotate cu proiectoare, si au scaune comode din plastic cu masuta pe care sa scrii sau sa iti pui laptopul si prizele aferente.  Nu inteleg eu multa chimie sau biochimie, dar profesorul asta are un stil foarte fain de a preda si a explica, si-a inceput prelegerea cu un exemplu interesant, cum obisnuia sa vorbeasca la curs si apoi sa isi coboare volumul vocii pana la limita la care putea fi inteles si dintr-o data sa tipe, si fiecare student devenea brusc atent. Asa a explicat si a inceput sa prezinte adrenalina. Studentii sunt multi latini (ca nu sunt doar mexicani), si totul e exotic. De la oazele de apa cu palmieri din campus si broastele testoase sau lebedele care le populeaza, pana la fetel e frumoase imbricate de plaja pe care le intalnesti pe fiecare coridor.

Cum te deplasezi usor intre cursuri
Distantele de parcurs dintre facultati pot fi uneori mari, asa ca te poti baza pe masinute de golf conduse de studenti autorizati si care te pot duce cat ai clipi unde ai nevoie ca sa nu intarzii la urmatorul curs. Atmosfera e relaxata, au si un mall intern cu nelipsitul Starbucks si sala de mese, plus magazine de jocuri, haine si tot ce vrei ca sa nu te plictisesti daca ai o zi incarcata care ti-o petreci in campus. Cladirile sunt colorate, tipic Spaniei, cu acoperisuri joase pentru a nu fi luate de uragan, iar facultatea dispune de o parcare pe 7 etaje, unde primele 3 sunt rezervate stafului universitar daca va vine sa credeti. 

Sala de curs
Cursul a ajuns dupa cateva intrebari fulger la formarea Colagenului si descompunerea in chemical compounds, parca suna cunoscut dintr-o reclama, piele, tendoane, organe, cornee…si expunerea continua cu un caz din anii 70 al unei fete cu deficienta de Colagen si cum s-a procedat atunci si ce se stie acum. Iar eu o sa pun punct articolului aici, primul din seria Sunny Florida. Dupa curs mergem la restaurantul lui Cristi Borcea (da, ala de la Dinamo, si nu…nu sunt Dinamovist), ca sa urmarim meciul Turcia – Romania. Si contrar celor spuse la TV in tara, Cristi nu are restaurantul in Miami ci langa, in Hollywood-ul local. Deci e timpul pentru o mancare romaneasca si HAI ROMANIA!

E frumos sa fiu student pentru cateva ore din nou, si ma bate un gand undeva intr-un coltisor al mintii mele de programator, sa fac un master pe foto in Florida. Ce mi-as putea dori mai mult decat soare, palmieri, si un mediu academic relaxat unde dispui de tot ce ai nevoie. Plus daca pui la socoteala ca e o universitate de stat, deci cheltuielile anuale nu depasesc 5000 de dolari, pare un best deal.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu