sâmbătă, 23 februarie 2013

Cati bani lasi la supermarket in America.

Am ajuns si la episodul doi dedicat cheltuielilor din America. Asa cum observa atent si Cristi, nu tineam o evidenta asa atenta nici cand eram in Romania. Dupa ce in primul episod am tratat cheltuielile pe chirie si utilitati de data asta voi vorbi putin despre cati dolari trebui sa scoti din buzunar ca sa ai stomacul plin.

Eu prefer sa gatesc, am ajuns la concluzia ca ies mai ieftin in cele din urma chiar daca implica timp pierdut cu cumparaturile si statul la cratita. Deci o sa ating in prima faza vizita la un supermarket intr-un mod cat mai simplu, afisarea unei liste virtuale de cumparaturi.





De urmarit:
  •  Cand vedeti afisat ea = each (pe bucata),
  • 1lb (pound) = 450 g (eu rotunjesc direct la jumate de kg ca e mai simplu)
  • 1oz (ounce. Sunt 16 oz intr-un pound, deci cam 17 in jumate de kilogram.
  • 2qt = 1.89 litri
  • 1fl (fluid ounce) = 30 ml
  • 1GL (gallon) = 3.78 litrii
  • Urmariti weekly special in magazine, veti iesi mai ieftin cu siguranta, sau ofertele cu buy one get one free.
  • Obligatoriu primul pas cand pasiti pentru prima oara intr-un supermarket sa aplicati pentru un card de discount. In general e gratis, se poate atasa la chei ca un breloc si se scaneaza la fiecare vizita la magazin. O serie de produse sunt mai ieftin daca acel card este scanat.
  • Magazinele intalnite in zona Bostonului (Stop&Shop, Trader's Joe, Shaws/Star Market, Whole Foods, Market Basket, Russo's). 
  • preturile sunt afisate pe continut (sa zicem 2pounds are pachetul) si langa scris mai mic per unitate (per pound sa zicem). Urmariti cu atentie preturile scrise mic (per unitate) pentru ca va vor indica care produs este mai ieftin.
Lista de cumparaturi:

    suc de mere la 2 litrii$2-$3
    bax apa plata (24 de sticle de 0.5l)$3
    Ulei de masline (1L jumate) $10 - $14
    Sucurile sunt la acelasi pret ca in Romania dar pot fi si mai ieftine.
    Mere (1kg si depinde de sortiment)
    Banane (1kg)
    $3.5 - $5.5
    $2.3
    Struguri (1kg)
    Lapte (1galon) (depinde de grasime, marca, daca e bio sau nu, etc.)
    $5.5
    $3
    1litru lapte80 de centi
    Cereale (1 cutie)$2.5 - $6
    Peanut butter (450g)$3.5
    Pliculete de ceai$2.5 - $4
    Paine (depinde de calitate)$0.99 - $4
    Gem (400g - 800g)$2.5 - $4
    Portocale (1kg)$2.5
    Iaurt (daca iei pachet e mai ieftin)80 centi / bucata
    Cascaval (e la moda aici)/500g $5 - $8
    Biscuiti (depinde de pachet)50c - $3
    Oua (12)$2 - $3
    Mozzarella (sau alte tipuri de branza rasa) / 250g$2.5 - $4
    Piept de pui dezosat (450g)$3 - $5
    Semipreparate (Doar sa le pui la microwave)$5 - $12
    Pui intreg $2.3 / kg
    Porc (cotlet 450g)$3.5 - $5
    Carne macinata vaca (450g)$5
    O cutie de paste sau spaghetti $1 - $2
    Pasta de rosii condimentata $2 - $5
    Pasta de rosii sau rosii la conserva 50 centi
    Cartofi (1kg) (cu cat cumperi cantitate mai mare e mai ieftin, se gasesc la pungi de 3lb, 5lb, 10lb - cel mai ieftin)90 centi
    Ardei (1kg)$3.5
    Rosii (1kg)$4
    Ceapa (1kg)$3
    Ciuperci (450g)$3.7
    Pizza congelata (500g)$3.5 - $7
    Un bax de bere (nu veti gasi la supermarket ci doar in magazine specializate)$5 - $9
    Morcovi (450g)$2
    Fasole la conserva (250g)$1
    Mazare congelata (450g)$1.5
    Crenvursti sau carnati italieni (450g)$3.5
    Orez (900g)$2.5 - $3.5
    Zahar (900g) fie ca e brun sau alb$2
    Sare (650g)$1
    Unt (450g)$3 - $5
    Smantana (450g)$2
    Coca Cola (2L)$1.67
    O sticla de vin$7 - $15
    Guma de mestecat$1.2 - $4
    Prajituri $2 - $5
    Salam (250g)$5 - $8

     *lista o sa o completez pe masura ce ma mai gandesc si evident mai cumpar, puteti veni cu sugestii ;)

    http://www.peapod.com este o resursa buna ca sa vedeti alte alimente si sa va faceti o idee cu privire la preturi. Se poate comanda online (tine de stop&shop) si aduce cumparaturile la usa.

    Eu deobicei las cam $30 - $50 la fiecare vizita si ajung cu cheltuielile lunare pentru mancare (o singura persoana) cam la $170 - $240 (in functie de cat de mult ma intind.

    Pentru a manca in oras sa fiti pregatiti in functie de situatie.

    Localuri ieftine (chains...adica lanturi gen iHop, Unos, Mac, Chipotle, Quiznos, Subway sau localuri mici), veti scoate din buzunar cam asa:

    • pizza medie -- $7 - $16
    • o supa - $2 - $4
    • un sandvis - $5 - $8
    • un pranz - $10 -$15

    Pentru restaurante sau localuri medii nu scapati fara minim $20, si puteti ajunge lejer la $60 de persoana. In general apetizerele costa in jur de $5 - $10, un desert e cam la fel, primul fel vreo $12 - $25, al doilea fel daca chiar vreti sa mancati bine(deobicei nu mai e necesar), e cam la fel.
    Un pahar de vin sau o bere costa cam $5 - $10.

    Iar la sfarsit sa va faceti calculul sa lasati bacsisul obligatoriu de 15-20% (se lasa, nu se discuta pentru ca nu e ca in Europa. Aici chiar se uita lumea urat la tine daca nu lasi bacsis peste tot, chiar si la taximetrist). Orice se considera un serviciu (mai putin locuri unde se servesc sandvisuri sau chestii mici), e insotit de un bacsis obligatoriu.

    Ca o nota, in Martie va fi saptamana restaurantelor in Boston, unde timp de o saptamana toate restaurantele vor avea acelasi pret.

    In episodul urmator voi incerca sa acopar costurile pentru haine, electronice, distractie si astfel sa trag o concluzie si sa avem un total. Cati bani ai nevoie pe luna sa traiesti decent in America.

    vineri, 15 februarie 2013

    Winterstorm Nemo

    Am tot zis eu ca au fost povesti cele auzite de mine pana acum cu zapezile din Boston si chiar eram dezamagit la un moment dat ca este la fel de putina zapada ca la Timisoara. Asta pana sa vina mega furtuna de acum un weekend. Daca cu Uraganul Sandy am ras de Americani ca au exagerat si s-au panicat, iar sistemul lor invechit de electricitate nu a facut fata, de data asta furtuna a fost pe bune si a lovit din plin Bostonul, asternand nu mai putin de 70-80 centimetrii de zapada, iar in unele locuri peste un metru unde a fost viscolita de vantul buclucas. Eu personal nu am vazut niciodata zapada in asa cantitati astronomice intr-un oras (poate doar la munte). Totul a inceput molcolm vineri dis de dimineata iar pana la pranz era un strat subtire de zapada si o ninsoare marunta. Mi-am petrecut ziua acasa pentru ca preventiv s-au inchis toate scolile si business-urile iar incepand cu ora 4PM in aceeasi zi s-a declarat stare de necesitate (pentru prima oara in ultimii 30 de ani).
    Situatia la 9PM
    Asta inseamna pe scurt, ca la ora 4PM cand afara inca nu s-au depus 2-3cm de zapada, traficul a fost inghetat la propriu. Masinile de deszapezire patrulau deja de dimineata cand carosabilul era inca uscat relativ si imprastiau sare + nisip din belsug. Am fost sunat de catre nStar (compania de electricitate) si de catre cei de la nationalGrid (Gaz) ca sa fiu atentionat cu privire la furtuna ce se aproprie si masurile de precautie pe care sa le iau. Precum si ca sa fiu asigurat ca ei vor face tot ce le sta in putinta sa nu fie intreruperi in furnizarea de curent sau gaz (ce sa zic, au fost draguti, nu ca i-as fi bagat eu in seama prea mult). La intersectiile principale vedeai deja masini de interventie ale nStar in standby pregatite sa intervina (dar nu a fost cazul, am avut internet ca sa transmit de la fata locului, precum si curent si caldura, mai putin norocosi au fost cei de pe zone de coasta din Cape Cod care au ramas fara caldura si curent o perioada lunga de timp).

    Orice sofer prins pe sosea dupa ora 4PM risca asadar fie 500 de dolari amenda sau inchisoare pe un an (cu exceptia masinilor de interventie si aprovizionare), deci astea da reguli de reguli. Deasemenea orice masina parcata pe o artera principala care avea semne de "snow emergency", era ridicata (s-a intamplat asta chiar in fata apartamentului in care locuiesc). Spre seara vantul a prins puteri si in miez de noapte sufla deja cu peste 80km/h iar stratul de zapada era de o palma. Furtuna de abia cum incepea deci si distractia si bucuria mea. Am iesit periodic pe afara desi vantul sufla mai ceva ca pe un varf de munte, si am inregistrat/pozat grozavia, prima mea furtuna americana. Daca ei au luat-o in serios si si-au facut provizii golind rafturile magazinelor pentru mine a fost o adevarata aventura si o bucurie. Am facut totusi la insistentele tatalui o vizita pe la brutarie inainte sa se porneasca viscolul si am luat una din ultimele paini in timp ce in boxele radioului de pe tejghea rasuna melodia "Wild Thing", mi s-a parut hazlie situatia, desprinsa din filme.

    Spre orele diminetii vantul sufla mai tare decat uraganul Sandy iar vizibilitatea a scazut la 50 de metrii datorita rafalelor de zapada. Previziunile meteo s-au adeverit iar furtuna a ajuns in top 5 furtuni din toate timpurile ca strat de zapada depusa in Boston in cele din urma. Ninsoarea a continuat sambata pentru inca 12 ore dar viscolul s-a potolit incet incet si a lasat in urma un calm si o liniste binevenita. Pentru prima oara dupa mult timp la fereastra mea amplasata la o strada principala nu s-au mai auzit masinile, ci doar fulgii de zapada.

    Se curata zapada
    Am scos nasul afara cum s-a mai linistit furtuna si am iesit la pozat. Bucuria oricarui fotograf cu asa multa zapada. Singurele masini intalnite pe sosea erau plugurile (cu zecile) care incercau sa degajeze drumurile cat se poate de repede pentru ca situatia sa revina la normal si masinile ingropate in nameti. In ciuda faptului ca dimineata viscolul era inca in foarte puternic, oamenii iesisera deja la deszapezit aleile, ceea ce nu poate fi decat de laudat. Pe tot parcursul zilei de sambata a ramas in vigoare restrictia de trafic in Massachusetts dar dupamasa deja arterele principale erau curate (incredibil as putea sa spun) si oamenii erau prezenti cu mic cu mare incercand sa curete trotuarele fiecare dupa posibilitati.

    Unii cu mini-freze de zapada altii cu clasica lopata sau chiar cu matura. Nu am vazut pe nimeni trist sau abatut pentru ca nins, si am facut o plimbare cam de 2 ore prin nameti. Toti erau cu zambetul pe buze, glumeau...unii mi-au zis ca imi vor cere bani pentru exclusivitate daca trimit pozele la ziare. Iar cei mai multi ma intrebau daca imi place vremea si cum mi se pare.

    Masini ingropate in zapada
    Am intalnit o doamna in varsta, trecuta de 70 de ani care se oprise in dreptul unei case si incerca sa foloseasca un smartphone pentru a poza zapada. M-am oferit sa o ajut si mi-a povestit ca incearca sa obtina o imagine cu vechea casa in care locuise pentru fica ei care tocmai nascuse. Imi zicea ca in timpul viscolului din 1978 are o poza exact in acelasi loc cu fata ei, si ca atunci isi aminteste sa mai fi fost zapezi asa mari. Povestea s-a intins pe vreo 20 de minute in care am aflat putin din istoria orasului Newton, si cate ceva despre strazile pe care m-am plimbat. Mi-a urat un "take care" cu accent de New England, si mi-am cautat de pozele mele mai departe. Peste tot masinile erau parasite in parcari si ingropate in zapada viscolita, iar trotuarele nu erau circulabile zapada depasind un metru lejer. Dupamasa situatia s-a schimbat, oamenii au iesit cu mic cu mare la deszapezit si te puteai strecura pe alei inguste cu zapada care uneori trecea de un metru jumate (cum fusese data la o parte).

    si totusi se circula
    Am vazut oameni pe skiuri pe sosele in loc de masini, sau cu acele labe ca rachetele de tenis. Isi faceau drum prin zapada (desi nu era cazul) si se bucurau. In Boston studentii au fost creativi, au iesit cu capace de toaleta, skateboarduri cu rotile demontate sau chiar saltele din camin. Sambata seara cand ninsoare se oprise, masinile incepeau sa isi faca timid aparitia pe sosele desi restrictia era inca in vigoare preventiv pana Duminica. Faptul ca au dat cu sare si nisip inainte sa ninga si pentru ca toata noaptea desi era viscol si furtuna au lucrat non stop au permis ca dupa 24 de ore de ninsoare drumurile sa nu fie blocate. E ceva ce in Romania nu vom vedea niciodata din pacate, pentru ca la noi nu se poate si nu exista resursele de aici asa cum mi-a transmis chiar domnul primar Robu intr-un schimb de replici. I transmit si de data asta cu tot respectul ca nu e vorba de resurse ci de organizare si mentalitate, o mentalitate care la noi nu este si nici nu va fii.

    A se observa soseaua curata langa mine
    Dupa scurta mea plimbare am "developat imaginile si le-am trimis la Mediafax si cateva agentii de presa. Mi-am amintit de vremurile din liceu cand realizasem un mic foto reportaj si fusese preluat de ProTv pentru stirile de la ora 19. Iata ca dupa aproape 10 ani am ajuns din nou la stiri, de data asta si pe ProTv si pe Antena 3 fiind contactat de ambele trusturi de presa. ProTv-ul mi-a rulat o parte din poze chiar dupa imaginile redate de pe CNN iar Antena 3 a realizat un articol online si mi-a oferit si mie micul meu moment de faima. Un mic catalin radu tanase ratacit in America.

    Secventa de stiri de pe ProTV
    http://stirileprotv.ro/stiri/international/nord-estul-statelor-unite-ravasit-de-cea-mai-puternica-furtuna-din-ultimii-30-de-ani.html

    Articolul de pe Antena 3
    http://www.antena3.ro/externe/mii-de-zboruri-anulate-trafic-feroviar-si-rutier-paralizat-vezi-aici-cum-arata-infernul-din-sua-202655.html

    Asa ca voi lasa imaginile sa vorbeasca de la sine si sa ne auzim cu bine data viitoare. Am incheiat transmisia, over and out.












    sâmbătă, 2 februarie 2013

    Cheltuielile lunare pentru a trai in America, chirie si utilitati

    Ma aproprii cu pasi repezi de borna unui an petrecut in America si cred ca a venit momentul unui articol pe care cred ca multi il asteptau, si anume care sunt preturile de aici si de cati bani ai nevoie pentru a avea un trai relativ decent. O sa impart articolul pe categorii si voi trata cheltuielile lunare iar apoi venitul minim si sistemul de taxe din America. A se avea in vedere ca ma refer la Boston si coasta de est, un loc recunoscut ca fiind scump privind nivelul de trai in USA, preturile fiind ceva mai reduse in centrul tarii de exemplu.

    Deci sa incepem:

    1. Cheltuieli legate de un apartament

    Chiriile variaza, daca te multumesti sa stai in suburbii asa cum procedez eu (nu ca nu mi-ar face placere sa locuiesc intr-un penthouse dintr-un zgarienor) dar totusi sa ai acces la mijloacele de transport in comun (autobuze, uneori daca ai noroc liniile de metro de suprafata) atunci vei plati urmatoarele sume:

    • pentru un studio (garsoniera) pretul variaza intre $750 - $1200, depinde de dotari (recomand sa cautati apartamente cu confort termic mare, geamuri termopan, izolare buna, si podele din lemn + centrala termica pe gaz si nu petrol).
    • pentru un apartament cu un dormitor si sufragerie (one bedroom apartment) veti plati intre $1200 - $1700 dar se poate ajunge si la $2200 - $2500, totul in functie de cat e de aproape de Boston sau cat de bine e amplasata cladirea relativ la transportul in comun si magazine. (si mai ales cat de noua este pentru ca majoritatea cladirilor de aici sunt vechi de sute de ani)
    • pentru 2 bedroom apartments (3 camere) preturile sunt intre $1200 - $2500, depinde zona si dotari. 
    Evident ca in cazul in care luati un apartament cu mai multe camere, fie aveti o familie sau il impartiti cu roommates (acum incepe sa aiba logica indragitul serial Friends nu :)?)

    In Boston preturile sunt deja exorbitante:

    • O garsoniera (studio) e undeva cu putin sub $2000, depinde de zona, dar pot ajunge si la $1400 - $1500 daca ai noroc si daca e mai spre periferie (de ex. Fenway - Kenmore).
    • apartamente cu 2 camere (1 Bedroom) pleaca de la minim $2000 / lunar spre periferie si ajung si la $3000-$3500
    Cateva lucruri ce trebuie urmarite cand se inchiriaza un apartament. Unele au inclus in pretul chiriei curentul si incalzirea deci e bine sa intrebati. Altele ofera masina de spalat si uscator comun cladirii (ceea ce e mare lucru aici pentru ca nu mai trebuie sa mergi pana la un laundromat). Si foarte important sa va asigurati ca centrala termica este pe gaz si nu pe ulei/petrol (costuri foarte mari, aproape duble). In rest sa cautati sa nu fie la strada principala, si sa aiba o izolatie termica buna.

    http://boston.apartments.com/
    http://www.trulia.com/
    http://www.apartmentfinder.com/
    http://www.craigslist.org/about/sites/

    Si ca incheiere, puteti oricand suna la gaz si curent (nationalgrid si nStar aici in Massachusetts) si cere o lista cu facturile din anul precedent pentru a va face o idee in legatura cu cheltuielile. Apartamentul unde locuiesc acum este unul cu 3 camere (2 dormitoare), iar chiria este undeva la $1200, dar e un caz fericit si special, desi apartamentul este bine amplasat fata de transportul in comun sau magazine, cladirea este veche nu este izolata termic si este amplasata pe strada principala cu mult trafic, + dotarile precare pe care le are, deci nu e un pret tocmai relevant dar un exemplu bun ca puteti cauta si gasi si mai ieftin.

    Sa va asteptati deci sa platiti in medie $500 - $700 pe camera daca doriti sa inchiriati un apartament in zona Boston-ului.

    2. Cheltuielile cu Utilitatile lunare (la un apartament cu 3 camere):

    • Internet (normal pentru ca asta ma intereseaza cel mai mult), variaza intre $20 fara contract pana la $50-$60 pentru o viteza mai mare. Daca doriti si televiziune puteti ajunge la o factura de $100 - $150 (in functie de posturi daca le selectati pe cele de baza veti plati mai putin), mai adaugati si telefon si factura isi ia zborul. Ca optiuni sunt Comcast, Verizon, etc.
    • Curent, in lunile de vara cand se foloseste din plin aerul conditionat, costurile cresc (cam 200KWH consumati in medie) si se situeaza undeva la $35-$40 in timp ce in lunile de iarna scade pe la $20 chiar si mai putin. Un kilowat costa cam 5 centi restul fiind costuri de transport, energie verde, taxe etc.
    • Caldura, un topic sensibil si care are ponderea cea mai mare in cheltuieli. Daca cladirea dispune de o centrala termica pe gaz atunci aveti noroc si veti plati mai putin. In apartamentul unde locuiesc eu (3 camere), costurile sunt dupa cum urmeaza. Vara in jurul cifrei de $19-$20, pentru ca se plateste doar apa calda (iar aragazul este pe curent), iar in timpul iernii cu termostatul reglat la 21-22 de grade noaptea si caldura oprita pe timpul zilei, factura a urcat progresiv de la $60 in octombrie, la $170 in noiembrie si $240 in decembrie. Estimez cam aceleasi costuri daca nu si mai mari pentru ianuarie si februarie si apoi o scadere progresiva pe masura ce se incalzeste vremea. In schimb daca cladirea unde locuiti are o centrala termica de tip vechi pe petrol, atunci veti avea o factura cel putin dubla daca nu chiar tripla la incalzire, deci atentie mare.Cheltuilile la caldura se pot imparti evident in mod egal pe lunile de vara si atunci se face o estimare si platiti la fel in fiecare luna pentru a fi mai usor de suportat iarna.
    Alte cheltuieli nu ar fi, colectarea gunoiului nu se plateste, consumul de apa nici atat si nimic altceva conex.

    Voi imparti povestea asta in mai multe episoade pentru a nu va oferi prea mult de lecturat dintr-un singur foc. Asadar in urmatoarea postare voi vorbi despre alimente, haine, iesiri la film, restaurant, etc.