vineri, 21 septembrie 2012

Oatmeal with maple syrup

In spatele meu se afla un raft intreg doar cu maple syrup
Sau in traducere terci de ovaz cu sirop de artar. Parca nu mai suna asa de bine nu? M-am decis fiind in America de Nord sa incerc si mancaruri traditionale de la ei. De cand am sosit aici micul meu dejun a trecut pe cereale preponderent (au raioane intregi doar cu cereale in supermarketuri), pentru ca sa recunoastem sunt usor si rapid de preparat si oricum e mai bine decat saritul peste micul dejun care il practicam in Romania.

La sfatul unei prietene am zis sa incerc si ceva mai atipic. Asa cum zice si titlul, terci de ovaz cu sirop de artar. Siropul de artar este ceva extrem de iubit aici in USA si mai ales peste granita in Canada vecina (care are si o simbolul frunzei de artar pe steag). In state cele mai bune marci de sirop de artar sunt cele produse in Vermont, si variaza ca pret. Poti achizitiona un inlocuitor, care de fapt un sirop cu mult zahar si fructoza (deloc bun, dar ieftin cam 3$ pentru o sticla mare), sau the real deal....o sticluta fiind peste 10$, dar zic ei ca e 100% natural. Sau remarca care ma distreaza pe mine, "has real maple syrup", am vazut asta si pe cutiile de pizza, "made with real cheese", dar sa trecem peste, aici totul e posibil si artificial.

Combinatiile sunt nenumarate, ei prefera sa il consume cu boabe de struguri uscate (raisins le zice si mi-a luat ceva timp sa aflu ce inseamna). Ca marca preferata de cereale sau oatmeal eu m-am orientat spre Quaker, face lucruri de calitate mosuletul asta simpatic spre deosebire de mai popularele kelloggs. Poti cumpara oatmeal direct aromat, sau the old fashioned one pe care l-am achizitionat eu, si astfel il prepari cum doresti. Poate fi instant, adica bagi la cuptorul cu microunde 2 minute, adaugi lapte sau apa si apoi lasi 5-10 minute ca sa devina un terci care arata "apetisant" sau poti sa mergi pana la baza clasicului si sa iei ovaz brut si sa il gatesti pe aragaz (e urmatorul pas, eu am fost comod de data asta).

Pe langa oatmeal, am luat si niste mere delicioase, le zice mcintosh, asemanarea cu MacIntosh e izbitoare, si sunt tare la moda in Canada si New England, zona unde se afla Boston-ul. Se vand proaspat culese la sfarsit de septembrie, si costa cam 99 centi / pound, fiind delicioase. Cam oricine le recunoaste aici, o colega de la lucru mi-a si zis in timp ce mancam unul ca sunt merele ei preferate. Straniu, pentru mine marul e mar, nu as putea recunoaste un soi aparte doar uitandu-ma la forma si culoarea marului.

Revenind la terciul meu de ovaz, dupa ce m-am vazut cu toate cele necesare in sacosa, am facut minunea. Se pun 2 plicuri de ovaz, 2 cani de lapte, se da 2 minute la microunde. Apoi am adaugat 2-3 linguri de sirop de artar (mie imi place mai dulce), si am taiat 2 mere taiate in cuburi mici, am pus pe aragaz 2 minute desi nu cred ca mai era necesar si am lasat apoi sa se raceasca. Rezultatul e extrem de hranitor si delicios. Se pot adauga nuci, zahar brun, fructe uscate, sau zmeura, mure.

Pofta buna!


2 comentarii:

  1. America asta parca nu iti prinde prea bine, cate 10 kilograme ai dat jos de cand ai plecat? :o

    RăspundețiȘtergere
  2. E poza facuta cu iPhone-ul minune, nu arat chiar asa rau :). Am inceput sa merg la sala de azi, nu am dat jos decat vreo 3-4 kg.

    RăspundețiȘtergere