sâmbătă, 24 noiembrie 2012

Happy Thanksgiving / Black Friday

Ziua Recunostintei...am bifat-o si pe asta in America...dar stiati ca e sarbatorita si in Canada in a 2-a zi de luni a lui Octombrie? Ei bine, in US este sarbatorita mereu in a 4-a zi de Joi a lunii Noiembrie printr-un decret din 1941 deci de data recenta, dar isi are radacinile in anii 1600 odata cu venirea primilor colonisti pe pamant american.

Nu l-am gatit eu :)
Sarbatoarea este un motiv de reuniune a familiilor si astfel cu o zi inainte de Thanksgivings si cu una dupa acest weekend prelungit, autostrazile sunt blocate, iar traficul este infernal. Deasemenea este o perioada foarte proasta pentru a calatori, pentru ca toate companiile aeriene dubleaza sau tripleaza costul zborurilor (cerere si oferta nu?). Familia se strange in jurul unei mese mari pe care se aseaza triumfator un curcan prajit, si toti membrii sun recunoscatori pentru lucrurile bune (sau mai putin bune) ce s-au intamplat in anul ce sta sa se incheie (un fel de Craciun + revelion de la noi). Un curcan de ziua Recunostintei este greu de gatit, din ce mi s-a explicat (pentru ca pun al naibii de multe intrebari si imi stresez prietenii americani). Se sta cam 5 ore cu rabdare pe langa el pana se rumeneste bine la cuptor, plus ca trebuie sa il stropesti cu o pompa speciala ca sa nu se usuce si sa il cosi la loc cu un ac si ata dupa ce l-ai desfacut sa pui umplutura (daca alegi sa il umplii). E un intreg ritual la care rabdarea mea nu ar fi facut fata dar probabil o sa incerc cu tata la anul ca el e rabdator si pasionat de gatit. Traditia spune ca bucatele ce se aseaza pe masa sa fie cele traditionale de pe vremea primilor pelerini (pilgrims). Asa regasim sos de merisor (Cranberry sauce = dulce), cartofi dulci (sweet potatoes), dovleac tot dulce (winter squash), pastai de mazare verde alaturi de morcovi si bineinteles stuffing-ul (adica umplutura pentru curcan).



Sa vorbim despre umplutura putin. Aici parerile sunt impartite, unii prefera umplutura in curcan, altii (cam 50% din familiile americane) o prefera ca si garnitura pe langa. Din ce am inteles, e mult mai dificil de preparat daca se pune in curcan, pentru ca se poate usca in cele 5 ore din cuptor. De ziua curcanului sunt crescuti si sacrificati aproximativ 270 de milioane de curcani, e cam ca si la noi cu porcul de Craciun (dar americanii sunt oripilati daca le povestesc cum imi petreceam unele Craciunuri la sat, si  se injunghia porcul). Tot in perioada asta a anului creste evident numarul de arsuri dar si de reclame cu asigurari de la televizor...da sa stiti ca accidentele chiar se intampla si multi isi dau foc la casa incercand sa prajeasca pasarea minunata. O prietena a fost darnica si mi-a adus si mie cate ceva din cina ei in famillie, asa ca pe farfurioara se pot vedea sos de merisor, cartofi dulci facuti pireu, niste mazare, curcan, si evident umplutura, alaturi de o chifla traditional poloneza (ca pana la urma toti americanii isi au radacinile in Europa pe undeva, iar Elizabeth le are in Polonia).


Curcan salbatic
Curcanul din poza l-am intalnit plimbandu-se nestingherit pe strada, bland ca o pisica dar salbatic de fel. In suburbiile astea unde te intalnesti cu sconcsi, veverite sau oposumi, sunt si curcani salbatici protejati prin lege. Deci daca vrei sa gatesti unul de Ziua Recunostintei mergi la magazin, si nu fugaresti bietul curcan pe strazile linistite ale suburbiei. M-am luat cu vorba si nu v-am zis de umplutura. E simpla, realizata din bucati de paine fierte in zeama de pui (chicken broth), alaturi de legume si mirodenii, nimic special. Stiati ca primele sarbatori ale zilei recunostintei nu aveau curcan pe masa? Ci mai degraba peste, rata sau gasca salbatica, iepuri...cam ce se gasea la indemana, si neaparat sweet potatoes sau yams.

Doorbusters, coada de la miezul noptii.
Partea a 2-a a sarbatorii este reprezentata de Black Friday, evident vinerea ce urmeaza joii curcanului. Cei mai multi Americani primesc liber in aceasta zi, desi nu este considerata o sarbatoarea oficiala...de ce oare?! Pai evident ca sa creasca consumul din magazine, buy buy buy, nu conteaza ce, cat si unde, important este sa cumperi. Promotii sunt oricand aici, sale-uri sunt in fiecare weekend si de fiecare sarbatoare importanta, este un mod de viata in America...cupoanele, tichetele de reducere, ofertele venite prin posta, sau cardurile ce ti le ofera fiecare magazin si cu care obtii un 10-15% reducere indiferent de perioada anului. Preturile sunt umflate si cumparatorul este apoi pacalit cu acel % mare care este prezent la fiecare raion, indiferent ca e Vinerea neagra sau luni dupa weekend intr-o oarecare saptamana din an.

In Cambridge Side Galleria. A venit Craciunul!
Dar face parte din experienta, si desi nu m-am dus la 12AM cu noaptea in cap cand s-a deschis Best Buy, am fost totusi prezent la Cambridge Side Galleria la 8AM. Adevaratul Black Friday nu se petrece online ca in Romania, ci stand la coada de la 8-9 seara dupa ce ai servit curcanul in familie si asteptand Doorbusters in timp ce se aseaza mancarea in stomac. Asa ca iti iei scaunelul frumos, te asezi acolo alaturi de alte cateva sute de cumparatori, primesti si bilet ca sa poti intra in magazin, si la ora 12AM dimineata dai din coate si poate pui mana pe o tigaie gratuita sau pe un telefon de duzina care face parte din cele 10 oferite la jumate de pret. Sa nu va asteptati ca marile branduri sa ofere discounturi de Black Friday, Apple, Google sau Samsung au avut aproape 0% reduceri, si daca le-au avut au fost nesemnificative si doar la modelele care au fost deja inlocuite si care oricum erau reduse. Dar afluenta de cumparatori a fost asa mare dupa ora pranzului incat am stat la casa aproape 5 minute pana mi-a fost acceptat cardul si asta se intampla la toata lumea pentru ca sistemele informatice erau supraincarcate. Astfel erau formate cozi de zeci de persoane care asteptau sa plateasca si cozi si mai mari la cabinele de proba pentru haine. Lumea se schimba direct in magazin unde gasea o oglinda, nu mai conta nimic :), inclusiv eu am incercat o camasa fara nici o rusine in mijlocul magazinului, ce sa-i faci, trebuie sa castigi timp.

Intradevar iti poti lua un Televizor cu ecran mare chiar si la jumate de pret, dar e cu siguranta un televizor care nu are cele mai noi tehnologii si care oricum face loc unui model mult mai bine dotat care tocmai a sosit pe rafturile magazinelor. Black Friday e oportunitatea proprietarilor de magazine sa isi goleasca stocurile, sa faca profit, si nu in ultimul rand sa faca loc produselor ce vor fi cu siguranta la Sale de Craciun ;). Cele mai multe oferte sunt de fapt preturile normale insotite de un Gift Card pentru magazin in valoare de 40$ de exemplu, sau accesorii gratuite la noul telefon sau camera foto care o cumperi. Ma uitam la Kindle Fire HD, in mod normal pe Amazon se cumpara la 199$, in acelasi timp la Best Buy aparea cu reducere la 199$ de Black Friday, unde e reducerea oare? Pentru omul cu capul pe umeri care urmareste preturile care il intereseaza de-a lungul anului, schema nu tine, si iti dai seama ca Black Friday nu e chiar asa Black. Preturile sunt chiar umflate cu 2-3 luni inainte de Vinerea neagra ca apoi sa fie reduse semnificativ, strategii de marketing, important e sa cumperi. Daca dimineata mall-ul era aproape gol, lumea mergand sa doarma cateva ore dupa aventurile de la Doorbusters, in jurul pranzului nu mai aveai loc sa arunci un ac.

Costum Made in Romania la H&M
Vinerea Neagra reprezinta startul oficial al Sarbatorilor de iarna. In cele 8-9 ore in care am colindat prin Mall-ul din Cambridge, am ascultat doar colinde, m-am intalnit cu reni si tot decorul imi amintea de Sarbatoarea ce va urma peste o luna. Chiar m-am asezat la coada ca sa completez un formular pentru a castiga un Chevrolet Malibu (of of ce bine ar fi). Weekendul continua cu pornirea instalatiilor de iluminat decorativ si cu parade la care urmeaza sa fiu prezent si sa fac poze. Una din aceste parade, poate si cea mai mare din tara, are loc la New York in joia recunostintei si se numeste Macy's Day Parade. Eu nu am ajuns la ea pentru ca am aflat in timpul zilei, dar va recomand, este un eveniment frumos si pur american. Si daca tot anul m-am intrebat ce mancare este traditionala americana, cea de Thanksgivings poate fi considerata una traditionala cu produse locale.

Luni este Cyber monday, adica varianta online a vinerii negre, alte reduceri, alta distractie, eu nu imi fac sperante ca voi cumpara ceva interesant, m-am ales cu o pereche de manusi reduse de la 30$ la 10$ (oare nu atat trebuiau sa coste in mod normal?), si o camasa redusa de la 50 la 25 (evident pretul care il consider eu normal). Macy's mi s-a parut cel mai bun loc de facut cumparaturi in perioada asta, aveau pe langa reducerile normale care nu dispar niciodata (face parte din cultura, sa oferi un pret mai mare taiat cu o linie si insotit de un pret redus), morning special de 15% off de la pretul total cheltuit, de apreciat. Reduceri mai gasiti si la Old Navy, Gap sau Sears (unul din preferatele mele in materie de haine). Best Buy, Walmart si Target sunt locurile unde trebuie sa va aflati daca doriti electronice si electrocasnice, iar daca nu cautati ceva special sau de firma, aveti toate sansele sa luati un televizor sau un sistem de sunet la un pret normal (eu le consider umflate pe cele reale). Mi-a placut si magazinul Armani, unde la fiecare 150$ cheltuiti aveai reducere 50$, erau si alte magazine de firma, in mod normal foarte scumpe unde aveai reduceri de 60% la tot ce se afla in magazin (a se citi de 60% nu pana la 60% ca in Romania).

A fost o experienta Americana alaturi de multele pe care sunt recunoscator ca le-am avut aici!

5 comentarii: