marți, 3 septembrie 2013

Ai viza J-1 in perioada de gratie, si vrei sa parasesti USA sa reintrii, ce faci?!

Am sunat la Agentia care se ocupa de internshipul meu in USA si viza J-1 pe care sunt, si care a intrat in perioada de gratie de o luna. Le zic ca am si o viza de turist B-1 (stiind ca nu pot sa ies cu J-1 din tara si sa reintru). Domnisoara foarte amabila incearca sa ma ajute, dar imi spune ca nu detine cunostintele legale si mai degraba sa sun la ambasada Romaniei.

Ok zic eu, i multumesc si sun in Washington DC la ambasada. Dupa cateva redirectari imi raspunde o doamna obosita si plictisita. Ma prezint iar doamna ma ia imediat peste picior, "dar ati intrat pe site?!!" Da Doamna, am intrat. Nu e adevarat nu ati intrat, ca daca ati fi intrat ati fi vazut ca programul cu publicul incepe peste o ora imi replica ea pe un ton iritat. Imi cer scuze in continuare politicos, si ma intreaba de unde sunt vazand ca nu are de ales. I raspund ca Boston la care doamna, "pai ati gresit si ambasada, apartineti de New York". I urez o zi buna si sun la New York. Zici ca era o schita de Caragiale, iar tonul superior al doamnei care ma trata ca un sclav m-a scarbit total.

Astept din nou, pana la urma raspunde un domn. "cu ce va putem ajuta?". Vocea lui joviala m-a linistit putin, am zis ca in sfarsit poate am mai mult succes. Ma prezint inca o data, reiau povestea, dansul ma asculta si apoi replica. "Pai noi nu stim domnul meu, nu ati sunat unde trebuie!". ?!?!?!?! Eu perplex, dar stiti ca m-au indrumat spre Washington de acolo spre dumneavoastra, eu pe cine sa sun, ca agentia mi-a zis ca la ambasada Romaniei sa apelez. Domnul si mai ironic..."agentie, ce agentie...de voiaj?!!". Ma enervez, reiau explicatia de la inceputul conversatiei care se pare ca a ignorat-o cu desavarsire, si domnul imi zice "pai sunati la departamentul de stat al US, noi nu va putem ajuta decat daca vreti sa calatoriti in Romania :))!". Continua pe acelasi ton superior, "daca aveti buletinul expirat, pasaportul expirat, daca doriti informatii despre ce puteti sa vizitati in Romania sau despre tara in general, eu va ajut cu mare placere".

Ok, ma resemnez si cer un numar de telefon. "dar domnul meu cautati pe google, nu stiu sa va zic! Noi aici nu oferim informatii!". Ei pe naiba, si nu ma mai pot abtine, i zic vreo cateva, pentru ca nu mi se pare normal ca o ambasada, un oficial al tarii tale sa te trateze asa la zeflemea. Am ajuns sa-i inchid telefonul dupa ce m-am descarcat. M-a deranjat atitudinea superioara, si i-am si zis-o, la care tipul asta ca numa domn nu pot sa-i zic, imi replica "ca eu am sunat suparat" si ca nu ma poate ajuta. Asa ca urmeaza sa sun la departamentul de stat, poate ajung incet incet si la secretarul de stat sau de ce nu la Obama....


In primul rand cred ca un ambasador al Romaniei trebuie sa fie mai politicos, si sa iti ofere asistenta sau sa te indrume. Da probabil nu am sunat unde trebuie (acolo am fost indrumat de o institutie Americana). Mie sincer mi se pare normal ca Ambasada statului tau sa fie cea care sa iti ofere sprijin intr-un mod decent. Respect e tot ceea ce am cerut asa cum am oferit, probabil am eu pretentii prea mari sau asteptari prea mari avand in vedere ca e o institutie din America desi Romaneasca. Nu m-am invatat minte cu experienta de la vot de la MIT de anul trecut.

Bun deci dupa ce am sunat la departamentul de stat care m-a pus sa sun la departamentul vamal, iar acolo practic nu am aflat nimic. Mi s-a zis ca e perfect legal sa pot reintra in USA cu viza B-1 de turist, daaar ca este la latitudinea ofiterului vamal sa ma lase sa intru sau nu, desi am o viza valabila. "I will raise some flags" a zis doamna de la oficiu vamal, pentru ca ies pe un tip de viza si reintru pe alta intr-un timp foarte scurt. 
Oricum pentru cei interesati, aici este linkul pentru US Customs and Border protection, si numarul de telefon

1-877-CBP-5511
http://www.cbp.gov/xp/cgov/toolbox/contacts/customer_service.xml

Ireal...  

 

2 comentarii:

  1. te mai surprinde atitudinea? asa sunt functionarii statului roman, pe care noi platitorii de taxe le platim salariul. Situatia asta o intalnesti la orice institutie de stat din Romania. Te privesc de sus de parca tu esti un fraier care a venit sa cerseasca ceva nu pentru a primi o rezolvare a unei probleme. Aceasta e problema, nimeni nu-si face treaba pentru care isi incaseaza leafa. Trist....

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna. Am gasit blogul tau din intamplare, cautand romani stabiliti in America. Desi am vazut ca nu mai locuiesti acolo, numele tau mi-a sunat cunoscut si am o mica curiozitate: ai fost acum multi ani pe un forum de fotografie? Daca da, e posibil sa ne fi cunoscut oarecum acolo. :-)

    RăspundețiȘtergere