sâmbătă, 22 decembrie 2012

Boston Holiday Pops 2012

"Twas the night before Christmas and all through the casa, Not a creature was stirring -- Caramba! Que pasa?". Cum Que pasa, vine Craciunul si prin urmare era de neconceput sa ratez unul din cele mai asteptate concerte ale anului, Boston Holiday Pops. Cu totii cred ca am auzit de faimoasa orchestra simfonica "Boston Pops". Daca nu ati auzit va spun eu ca este acea orchestra infiintanta in 1885 si care l-a avut ca dirijor pe nu mai putin celebrul John Williams intre 1980 - 1995. John Williams este cel care a compus coloana sonora in o multitudine de filme de-a lungul timpului, incepand cu Star Wars sau Indiana Jones, si mai recentele filme Harry Potter. Revenind la poveste, m-am dat jos de pe horn (sau semineu), m-am descotorosit de caciula lui Mos Craciun, si imbracat la patru ace (cum se poate altfel pentru o vizita la filarmonica) am pornit catre Boston Symphony Hall, situata langa Prudential Center in inima orasului.

Vremea de afara nu a fost deloc una placuta, asta deoarece in Boston nu ninge in Decembrie ci doar incepand de la mijlocul lui Ianuarie cand vremea se raceste. In Decembrie ai parte de ceata, multa ploaie agasanta si un vant nebun care isi face de cap, pe scurt atmosfera Londoneza. La Symphony Hall mi-am fauct aparitia zgribulit incercand sa imi protejez aparatul foto in calea intemperiilor.

Concertul este unul de traditie si are loc intre 5-24 Decembrie in fiecare an si in fiecare dintre aceste zile. Am fost inspirat, si am achizitionat biletele cu ceva timp in urma, astfel fiind relativ ieftine (45$), deci nu mi-am facut praf bugetul de cadouri. Este pentru prima oara cand izbutesc sa merg la Filarmonica aici in USA, si atmosfera este asemanatoare cu cea din Teatrul National din Timisoara, doar la o scara mult mai mare si grandioasa. Biletele mele au fost la balcon, de unde am avut o vedere excelenta asupra scenei, iar sala ofera o acustica superba, poate doar locurile din lateral sa fie mai oropsite de soarta. Ceea ce nu am putut sa imi explic la achizitionarea biletelor, a fost pretul aproape triplu pentru locurile de la nivelul scenei. Ceata s-a ridicat in momentul in care am pasit in sala si am observat ceva ce in Romania sau Europa nu vazusem (pentru ca am asistat si la un concert la filarmonica din Viena). Locurile de la nivelul scenei erau de fapt mese cu scaune, la care serveau chelneri. Prin urmare cei care isi luasera bilet acolo, aveau parte de o cina la lumina lumanarilor cu o orchestra completa langa ei care sa intretina atmosfera (deci se explica pretul, dar cred ca si experienta e una foarte interesanta pentru cei mai romantici din fire).

Mos Craciun isi face aparitia!
Concertul in sine este unul animat si plin de culoare. Cei din orchestra mi-au amintit de concertele de la Timisoara care au avut loc in locatii neobisnuite (aeroport, pe camp, etc). A fost multa voie buna, si s-a simtit din plin Spiritul Craciunului. Am reascultat colinde celebre care le fredonam in clasele primare la ora de engleza, dar si compozitii mai serioase cum ar fii Spargatorul de Nuci sau colinde traditionale din New England. Spre sfarsitul concertului pe melodia Santa Clause is coming to Town, si-a facut aparitia nimeni altul decat Mos Craciun. Cu sacul in spinare, plin de voie buna...a facut o "baie de multime", batand palma cu toti care i-a intalnit in drumul sau spre scena si oprindu-se la fiecare copil care vroia sa il traga de barba. A urcat pe scena in acordurile melodiei, si preluand microfonul ne-a urat la toti "A Merry Christmas, and to all a Good Night!".


M-am simtit copil din nou si am realizat ce departe poate fi America din unele privinte fata de tara mea natala, si cum stiu ei sa sarbatoreasca unele evenimente sau sa le organizeze. Pe nerasuflate cele 2 ore jumate alocate concertului au trecut si nu se puteau incheia altfel decat cu o compozitie proprie a orchestrei, o interpretare unica a 12 days of Christmas, amestecata cu muzica de Queen sau din filme celebre orchestrata pe acordurile de Sarbatorii de Craciun. In aplauzele multimii si cu un dirijor care a stiut in fiecare moment sa intretina atmosfera, am incheiat seara cu un "sing along", din care o sa redau o mica parte prin filmuletul de mai jos. Din respect pentru filarmonica nu am filmat mai mult, deoarece acest lucru era interzis, insa am dorit sa va implic pe cei de acasa putin in atmosfera Craciunului din Boston. Toata sala a cantat alaturi de cor si orchestra cateva din cele mai cunoscute melodii de Craciun. Ambianta si lumina se schimbau in functie de melodie iar pe peretii imensi ai salii erau proiectati oameni de zapada, brazi de Craciun sau fulgi de nea.

M-am indreptat spre casa departe de casa bucuros ca am putut asista la un alt moment american alaturi de Boston Pops si Santa Clause.


 
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu