duminică, 29 aprilie 2012

Telefonia mobila in SUA

In curand se face o luna de cand nu am mai folosit telefonul mobil decat pentru a ma trezi in fiecare dimineata (cu exceptia weekendului) la 7:30...ceea ce e putin relativ, el saracul isi face datoria si suna, dar pe mine asternuturile ma gasesc tot acolo peste inca 30 minute, si cu greu ma pun in miscare peste alte 30. Revenind la telefon, nu am mai simtit nevoia de a il folosi, oricum nu am pe cine sa sun, si pentru a suna in Romania m-ar costa o avere, undeva la 2 euro minutul (noroc cu Skype si tehnologia moderna).

Dar daca telefonia mobila in Romania vi se pare scumpa, atunci cea din Statele Unite vi se va parea un lux. Sa incepem cu firmele ce ofera acest serviciu, At&T, T-Mobile si Verizon, restul din ce am inteles nu merita a fi mentionate sau nu opereaza pe coasta de est si in zona unde ma aflu eu. Sunt 2 variante, fie cartela prepaid sau un abonament (family planurile cu 2 sau mai multe linii unde imparti costurile cu inca cineva sunt cele mai avantajoase -- imparti si minutele nu doar costurile).

Sa o luam pe rand.
AT&T

Cartela pe care o incarci costa incepand de la 2$ pe zi doar in zilele in care chiar folosesti telefonul, la 25$ pe luna (250 minute incluse si SMS nelimitat) sau 50$ pe luna (nelimitat, inclusiv internet). Sau pur si simplu 10 centi minutul. Practic ca un abonament, pentru ca e valabil 30 de zile apoi se aplica tariful de 10 centi minutul. Ar mai fi varianta cea mai convenabila sa o incarci cu 25$ creditul e valabil 90 de zile, si poti vorbi cu 10 centi minutul. Abonamentul, sa zicem ca iti poti lua un IPhone 4S 16GB. Te costa 200$ telefonul la care adaugi o taxa de activare de 36$, si un abonament lunar minim de 60$ (450 min si 300MB trafic de net). Cam dezavantajos zic eu. In rest poti opta pentru o gama larga de abonamente dar la preturi cam piperate, family plan se numeste varianta si incepe de la 60$ -- 2 linii telefonice incluse si 450 minute. Scump, scump dincolo in Romania era mai ieftin. It's highway robbery here, cum zic americanii cand le zici cat costa back home in mica Romania. Urmeaza si o surpriza in ceea ce priveste USA dar o sa descoperiti la sfarsitul articolului.

T-Mobile.
Cartela incepe de la 10$ -- 30 minute si valabilitate 90 de zile, sau 30$ -- 160 minute, iar mesajele 10 centi si daca primesti si daca trimiti...hmmm, buna treaba asta.

Abonamentul incepe de la 15$ (sms nelimitat, si fara minute incluse - 10 centi/min) si merge la 30$/luna pentru (1500 minute sau mesaje).


Verizon.


Aici nu imi este clar, ca si abonament nu merita mentionat fiind mai scump decat cele anterioare, iar ca si cartela pre payed te costa undeva intre 30$ - 60$. Poti alege sa platesti intre 1-2$ / zi doar in zilele in care chiar folosesti cartela sau un plan tarifar. Dezavantajul este ca aceasta retea nu este GSM ci CDMA, deci automat iti trebuie un telefon compabitil sau sa iti cumperi un telefon de la ei. In schimb se spune despre ei ca au cea mai buna acoperire dintre toate retelele, dar sunt si scumpi. Si da, aici in statele unite sunt probleme mari cu semnalul la telefonia mobila.

Apropo, ca bonus, contractele sunt pe minim 2 ani si cu penalizari mari daca renunti inainte, si pe langa asta, ti se iau din minute sau platesti si daca tu esti cel sunat. Pe langa acest aspect un altul si mai important care l-am aflat azi este ca nu iti poti face un abonament la nici una din retele daca nu ai minim un an in care ai avut asignat un social security number si poti face dovada ca esti un bun platitor de facturi, taxe, utilitati si alte nimicuri. Bineinteles ca iti intind si o mana salvatoare si iti propun sa depui 1000$ intr-un cont de al lor timp de un an pana obtii acea vechime si apoi iti returneaza banii. Asa ca varianta pe care voi merge in caz ca ma hotarasc sa imi iau un numar de telefon este evidenta.

Pana atunci ramane google voice, un serviciu prin care poti suna daca ai acces la internet orice numar din USA fara a plati nici un cent, si bineinteles neobositul Skype.

6 comentarii:

  1. Le-ai spus alora cat e venitul minim/mediu in Romania?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nici nu cred ca erau curiosi, dar daca o iei asa raportat la venitul nostru din Romania atunci da, pusca preturile oarecum. Dar regulile lor mi se par absurde (partea cu depozitul de 1000$ daca vrei sa iti faci abonament) sau sa iti ia din minute si daca esti sunat.

    RăspundețiȘtergere
  3. verisorii mei au un numar de fix ca un RDS de Romania deci cand ii sun in NY platesc exact ca si cand as suna in Sb, deci mai exista si alte obtiuni, trebuie doar sa te interesezi bine :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu Ana :), dar mie nu fix imi trebuie, ca asa am skype-ul ca telefon fix. Sau pot sa imi iau google voice si sa sunt gratis in USA dar fie am net pe telefon sau sunt la un calculator. Sau orice telefon cu VOIP. Imi trebuie un telefon mobil pt convorbiri locale aici in US. Si difera companiile de la stat la stat, cele care ofera servicii (ma refer cele mai mici nu cele mari).

      Ștergere