duminică, 20 mai 2012

Nebunia cartelelor si locuri de iesit prin Boston si imprejurimi

Carduri la magazine
M-am obisnuit si cu magazinele lor, cele mai convenabile se pare ca sunt Stop & Shop si Shaws, si apoi ar fi cele mari gen metro de la noi. Iar pentru medicamente si lucruri marunte CVS (dar totul depinde de zona unde esti in USA). Cam toate iti ofera un card de reduceri + unul care il poti pune la chei. Treaba functioneaza cam in felul urmator aici, ti se afiseaza un pret la raft, dar daca ai acel card (care nu costa nimic, doar iti dai datele sa te aiba in evidenta), poti sa economisesti la produsele cu pret special sau in promotie din ziua respectiva. Si se aduna cam 4-5$ in medie la o tura de cumparaturi. Cam asta e principiul la fiecare magazin pe unde mergi. Casele sunt automate in mare parte. Te duci, iti scanezi produsele, ti le pui in plasa, apoi scanezi cardul magazinului ti se da reducerea, si alegi cash sau credit. Bagi banii si cam asta e tot. Daca ai nevoie de ajutor sunt angajati care te pot asista oricand dar cam totul e automat pe aici, si se merge pe incredere (si camere de supraveghere). Deasemenea nu mai e necesar sa mergi la un magazin ca sa ceri marunt in caz ca nu ai, oricum mereu primesti marunt ca si rest la magazine (datorita preturilor lor, 2.99, 2.49 samd), dar au si automate unde bagi bacnota si primesti maruntis (sunt cam peste tot).

sports bar in Boston
Seara daca vrei sa iesi ai o multitudine de optiuni. La ei totul se axeaza pe sport (sau marea majoritate a lucrurilor), deci fiecare bar sau pub va avea muuulte ecrane uriase unde sa urmaresti meciurile echipelor locale de baseball, hochei sau baschet. Si daca aceastea lipsesc, poti sta linistit sa porti o conversatie, muzica din localurile lor nu e comerciala (difuzata la radio), ci mai degraba o muzica lejera, pur americana. Nu se fumeaza pe strazi (e interzis) si nici in localuri (fara exceptie, nu au localuri de fumatori), eu am am vazut rar pe cineva fumand (probabil toata lumea o face acasa unde e cam singurul loc unde ai voie). La tot ce cumperi din magazine sau restaurante trebuie sa fi pregatit sa adaugi si 6.5% taxa locala a statului Massachusets, aceasta nefiind afisata la preturi.

Lista cu preturi la bere
Dirty Bastard, dark scotish beer
Gasesti "gradini cu bere" (beer gardens) unde se servesc cam toate tipurile de bere de la cea americana, celebrul Bud Light pana la cele nemtesti sau belgiene. O locatie foarte faina unde am incercat pentru prima oara o bere neagra (dirty bastard din Scotia), este Publick House pe langa locul unde stau acum in Brighton. Muzica americana, atmosfera faina, si o selectie mare de bere. Nu sunt fan al berii, mereu am preferat un pahar cu vin, dar ca experienta s-a meritat.
Aici am primit din partea casei la sfarsit si un pahar de bere (din ala de sticla fain) sa il iau acasa (fara bere bineinteles). O sticla de 250ml e cam 6-8$ depinde de marca si iti explica cam tot ce vrei sa stii despre berea care o alegi, de fapt te intreaba ce iti place si iti recomanda.

Sub (sandvis) la Quiznos
Se poate manca bine la Cactus Club in Boston (mancare mexicana), la Friendly's (inghetata foarte buna, si cam pe la 6-7$). Amatorii de cheese cake au Cheesecake factory unde isi pot alege o serie intreaga de sortimente. Si reteaua de localuri UNO's e buna, Subway pentru sandvisuri sau Quiznos. Preturile variaza pentru o masa, cam intre 5-15$ (de la un sandvis la ceva gatit). Sandvisurile sunt bune la ei, nu sunt de fast food, carnea e fiarta deobicei si usor prajita, si se pun multe legume. Dar grija la preturi ca pe langa ceea ce e afisat in meniu la sfarsit pe nota se mai adauga o taxa de 6.5% (taxa statala) plus bacsisul (20% se da pe aici). Deci pe bon va aparea mereu + taxes.

Astept sa imi vina cardurile saptamana viitoare, si apoi sa imi fac un buletin temporar pentru statul Massachusets si sunt all set (asa cum te intreaba ei la magazine sau restaurante cand vor sa vada daca mai doresti ceva "you are all set?"). Dar revin cu detalii in urmatorul post.



3 comentarii:

  1. Boston, pămînt irlandez
    Guest who?
    23 martie 2012George Jiglău-Gherghe0 comentarii

    Data trecută a transmis în direct de lîngă covorul roşu de la Hollywood, proaspăt strîns sul după ceremonia Oscar-urilor; săptămîna asta, amintindu-şi cu nostalgie de cei patru ani de rezidenţă irlandeză, corespondentului nostru nord-american i s-a făcut dor de parada de St. Patrick’s Day. Pe care a găsit-o în apropiere, la Boston. George, ai legătura.
    Dormit la Holiday Inn în Braintree, la 24 km de Boston; plecat dimineaţă devreme; găsit loc de parcare gratis, la 25 de minute de mers pe jos de km 0 al paradei. Stop. Noroc că am văzut Teroare în Boston de vreo cinci ori şi Departed de vreo trei ori: n-a mai fost nevoie de hartă ca să mă orientez prin mulţimea verde de irlandezi-americani sau de irlandezi de-o zi, ca şi mine (e drept, eu o adăugam celorlalte vreo 1.500 trăite în Dublin).
    Toate paradele Sfîntului Petrică cel verde, oriunde ar fi organizate, sînt asemănătoare (automobile de epocă, care alegorice cu orchestră pe platformă, personaje trăsnite cu frunză de trifoi la pălărie), doar cu mici diferenţe de la an la an: anul ăsta berea e mai diluată / mai verde decît anul trecut sau anul trecut a fost mai frig / mai cald decît anul ăsta.
    Pînă şi soarele a fost irlandez pe 17 martie: a doua zi a refuzat să iasă din nori. Probabil, din motive de hangover. Noi ne-am vînturat mahmureala la etajul autobuzului Boston Old Town Trolley Tour (40 dolari de persoană), într-un tur hop-on/hop-off cu destule hopuri (18) şi şoferi/ghizi amabili şi plini de informaţii – pentru un dolar în şapcă primeai şi nişte glume. Bune. Am ajuns pe la Fenway Park, faimosul stadion al echipei de baseball Red Sox, în Cartierul Istoric, la Harvard, Marketplace, Antique Row, Massachusetts Institute of Technology. Şi bineînţeles, la celebrul Cheers Restaurant al serialului TV omonim, pe care localnicii au decis să-l cloneze, construindu-i o replică în apropiere de Quincy Market, unde se mănîncă ieftin, bun şi pe toate gusturile. Un adevărat punct de atracţie pentru turiştii pofticioşi care testează toate poziţiile din meniu, de la supa de vegetale la cea de lobster şi de la cîine-fierbinte la rib-eye.

    RăspundețiȘtergere
  2. - super faza cu fumatul in locurile publice....oare la noi cand o sa se aplice/respecte??????
    - cum ar veni, bacsisul ala de 20% e obligatoriu???!!! Nu ai cum sa dai skip? Spune-le "I won't pay extra, coz I'm not all set yet" :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Chestia cu "all set" e la ordinea zilei, cam asta esti intrebat intr-un restaurant mereu.."are you all set?". Bacsisul nu e obligatoriu, dar eu am observat ca ei cam lasa tot timpul, si vorba aia daca nu lasi, data viitoare cand mai pasesti pe acolo vei fi tinut minte cu siguranta, chelnerii de aici traiesc mai mult din bacsis. Nu bacsisu ma deranjeaza ci taxele astea nenorocite. Si azi am luat un smoothie de la Dunkin si era pretul de 2.4 afisat, am mai adaugat un iced coffee cu 2.3, si final 6.3 (+ taxes).

    Cat despre fumat, surprinzator nu am mai mirosit fum de tigara de mult timp, cel mult vezi vreun negru fumand sau seara prin fata barurilor (dar tarziu)

    RăspundețiȘtergere