miercuri, 18 iulie 2012

a word of advice

De data asta voi scrie o altfel de notita pe blog, ceva mai realista si mai sumbra.

Daca va aflati in US, sa nu cumva sa aduceti in discutie implicarea Americii in razboaiele din Afghanistan sau Irak sau de oriunde altundeva de pe glob, pentru ca e ca si cum le-ai da o palma. Sunt asa plini de ei, orgoliosi si nici macar nu concep ca ceea ce fac nu este corect, pentru ca pentru ei este legitim isi apara tara de o forta invizibila.

Ieri la meciul de baseball dintre Boston Red Sox si Chicago White Sox la care am asistat, undeva pe la jumatatea partidei a fost o pauza. Toata lumea s-a ridicat in picioare si 2 soldati care urmau sa isi serveasca tara pe frontul de lupta din nu stiu ce tara napastuita de soarta, au aparut pe teren si au fost prezentati ca niste eroi. Eroi ce urmeaza sa mearga la razboi sa protejeze Statele Unite si pacea in lume, si au fost aclamati la scena deschisa. In acel moment ma gandeam in sinea mea cat pot fi de limitati in gandire si de manipulati de propaganda.

Azi am avut o conversatie pe tema asta cu o persoana de aici, desi am fost avertizat de un coleg bine intentionat de la lucru care clar nu era asa limitat, sa nu am conversatii de genul acesta cu oameni de aici pentru ca risc sa pornesc conflicte. Si deschizand subiectul, am pomenit de intamplarea de la meci si cat de ridicola mi s-a parut toata propaganda de razboi, credeam ca voi purta o conversatie inteligenta in care sa fiu aprobat...nici nu mi-a trecut prin minte ce a urmat. Am aflat din contra...am aflat ca toata familia persoanei in cauza e formata din veterani de razboi, maare greseala din partea mea. Si a fost si o mai mare greseala sa continui sa intreb despre razboaiele in care e implicata America, si ce parere are despre ele. Mi-a raspuns ca au atacat toate aceste tari pentru ca reprezentau o amenintare pentru USA, si pe masura ce deveneam mai inversunat si puneam intrebari incuietoare primeam tot mai multe "I don't know!" si "Why are you asking me all this?". Ma simteam ca intr-o scena dintr-un film prost si am ajuns la concluzia ca ei toti cred cu tarie ca tara lor face ceea ce trebuie, si ca toate tarile pe care le ataca reprezinta ca sa ma exprim asa cum am auzit ca o fac ei, o amenintare legitima la adresa USA. Dar nimeni nu stie ce reprezinta acea amenintare! Si cum ar putea ei oare sa stie, din moment ce ei stau cu nasul in smart phone-urile lor minut cu minut si sunt bombardati de stiri bine gandite.

Dar mi-a pus totusi o intrebare inteligenta, daca am parerea asta proasta de ce am venit aici. Simplu, sa vad cu ochii mei, sa ma conving de ceea ce inseamna SUA cu adevarat. Si pe zi ce trece descopar tot mai multa falsitate in oameni, tot mai multe zambete largi si false, si expresii stereotip de genul "hi how are you?", si oameni cu care daca incerci sa porti o conversatie adevarata de lovesti de un zid si se arata pierduti si dezorientati. Nu zic ca toti ar fi asa, nici vorba, dar marea majoritate cu care am avut contact si care sunt indigeni de aici, si nu imigranti...mi s-au parut extrem de manipulati si dezorientati. Iar aici daca caracterizezi pe unul ei au impresia ca i caracterizezi pe toti.

Asa ca dragilor, daca veniti aici cautati-va de treaba voastra si nu vorbiti niciodata de sport sau politica, pentru ca altfel riscati sa creati conflicte inutile. E mai bine sa-i lasati sa creada ce vor si traiasca in lumea lor, oricum nu veti reusi sa le deschideti ochii. Si acum imi dau seama de ce pot fi foarte periculosi ca natiune, pentru ca patriotismul lor dus la extrem poate face mult rau in lumea asta. Pentru binele tarii, nu?!

4 comentarii:

  1. Ar trebui sa le amintesti de Imperiul Austro-Ungar.
    In primii ani ai secolului XX ajunsesera, din punctul meu de vedere, la o perfectiune birocratica, economica, sociala, etnica, si, nu in ultimul rand, la o importanta si aparent imbatabila, PUTERE MILITARA. In cativa ani s-o ales praful di tat si di toate.
    Prin 2001 am trimis un mail unui american pe care il stiam. Am fost socotit, pi loc, un weird sau un "ciudat", pi romaneste...N-am primit niciodata nici un raspuns...
    Am primit si cetit mailul tau si vreau sa-ti trimit un raspuns mai elaborat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mda....deci sistemul functioneaza cum nu se poate mai bine acolo...drumul spre New World Order e brici, deja populatiei i s-a insuflat modul de gandire "care trebuie"! Analogia cu Hitler cred ca e de prisos.... :-D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. No comment, si nu l-as mentiona sincer pe Hitler, mai ales in America. Mi s-a parut hazliu ca ei il urasc asa de mult, si au memoriale nenumarate dedicate celui de al doilea razboi mondial. O amica mi-a zis socata intr-o zi ca a aflat ca VW Beatle a fost creionat de Hitler ca masina poporului, si ca habar nu avea, si acum nu-i mai place marca si o uraste ;). Te las pe tine sa deduci de unde aceasta inversunare...e relativ simplu, si iti dau un indiciu, incepe cu "E...."

      Ștergere