miercuri, 11 iulie 2012

CSA - Comunity Shared Agriculture

Azi am invatat un concept nou in USA, si anume agricultura sustinuta de populatie. Reprezinta o alternativa la la produsele oferite in supermarketuri si sustin ei o alternativa organica (ca tot e la moda termenul).

Cum functioneaza sistemul:
  • cetateanul american plateste la inceputul verii o suma de bani, cuprinsa intre 300-500$ catre o ferma de legume din zona unde locuieste. 
  • In schimbul acestei sume de bani va primi pe o perioada de 14-20 de saptamani produse din recolta acestei ferme.
  • Se ajunge la un cost de 2$/pound fata de media de 4$/pound din supermarketuri. 
  • Produsele sunt livrate in cantitate fixa, 14 pounds / saptamanal, intr-o locatie pe care clientul o alege dintr-o lista (locatia cea mai convenabila ca distanta fata de casa acestuia).
  • Si e de mentionat ca nu iti poti alege ca si client ce ti se va livra saptamana aceea. Exista o lista predefinita, si poti primi de exemplu 1 pound de spanac, 2 pounds de mazare, etc. Ce faci cu ele te priveste (cei mai multi pun si pe iarna ceea ce nu folosesc sau dau la schimb). In cel mai bun caz poti sa negociezi si sa le schimbi cu altele. Alaturi de legume primesti si o cantitate mica de fructe, dar din nou ceva predifinit pentru acea saptamana. Toata lumea primeste la fel. 
  • http://www.farmfresh.org/food/csa.php?zip=02215 pentru mai multe detalii.
Exista puncte predefinite de drop off, adica unde se lasa produsele saptamanal si deobicei sunt alese aceste puncte la casa unuia dintre contribuabili sau un punct comun pentru mai multe persoane care au contribuit si care e usor accesibil pentru acel grup. Deci teoretic sa zicem, in fiecare joi la ora 7PM, stii ca trebuie sa mergi in punctul X pentru a ridica cele 7kg de legume ce iti sunt rezervate pentru acea saptamana, in functie de ce s-a recoltat.

Practic finantezi la inceputul verii o posibila recolta, si nu cumperi ceva anume, ti se va livra doar ce creste in acea vara si se recolteaza. Preturile sunt stabilite de comun acord intre ferma de familie si cei care contribuie cu bani, intr-un mod democratic, iar sezonul variaza intre 14-20 saptamani (iunie-oct) si costul intre 300-500$.

In Statele Unite exista aproximativ 13 000 astfel de ferme care sunt finantate de populatie si astfel nu au nevoie sa ia imprumuturi de la stat. Practic ei sunt platiti in avans de catre clientii finali (sunt exclusi deci din schema cei cu supermarketurile si intermediarii, deci se elimina adaosurile de pe parcurs). Si livreaza apoi recolta saptamanal in functie de ce e disponibil atunci catre cei care s-au inrolat in program.

Deasemenea acest program se angajeaza sa produca organic, deci legume si fructe ca la bunica mea acasa, fara pesticide. Imi vine greu sa cred ca respecta ei toate astea si folosesc doar ingrasaminte naturale, dar asa o fi. Advertisingul e la moda aici in USA, si totul e umflat cu pompa.

Oricum reprezinta un sistem si o alternativa interesanta, un fel de socios de la fotbal, unde populatia de rand finanteaza o mini ferma in detrimentul marilor concerne agricole si a productiei la scara larga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu