duminică, 15 iulie 2012

little Italy

Dupa o sambata anosta in care am mai cheltuit ceva dolari prin Sears si Gap si mi-am usurat consistent buzunarele (aici daca nu esti atent iti poti cheltui veniturile cat ai spune "hi how are you!"), a venit si ziua de Duminica. Pentru unii odihna, pentru mine au insemnat niste cumparaturi la Russo's care a fost mai aglomerat ca niciodata. Mi-am inaugurat cu ocazia asta lantul de legat bicicleta si am pornit pe 2 roti catre piata. Alta viata, timp economisit si comoditate sporita, aproape ca am uitat semnele rutiere dupa asa o pauza mare de la "condus".


Vizita mea la Sears din ziua precedenta nu s-a lasat doar cu buzunare mai goale ci si cu ceva informatii utile. Asteptand vesnicul si neobositul autobuz 71 in Harvard Square rasfoiam pozele de pe camera, si o fata ce statea langa mine mi-a aruncat un "Excuse me but you have some wonderful pictures, don't mind if I say so". Am intrat in vorba cu ea sa mai imi treaca timpul si am aflat ca e pictorita aici in Boston dar ce e mai important mi-a zis cate ceva despre istoria Newton-ului, adica locul pe care il numesc "acasa" de ceva timp incoace. Se pare ca zona este impanzita de italieni sau descedenti a unor familii de italieni ce au emigrat aici acum multi ani (anii 30). In poza de langa se pot observa muzicantii ce se intorceau de la Fiesta in timp ce eu ma indreptam spre ea, pacat ca i-am ratat.

observati linia dintre benzi
Asa se explica steagul italiei vis a vis de cladirea mea, sau multitudinea de semne de prin oras. Italienii astia sunt tare mandrii, hidrantii sunt vopsiti in steagul Italiei, iar linia de demarcatie a benzilor de pe sosea e tricolora si peste tot troneaza alaturi de steagul american si un steag italian. Am aflat (de fapt stiam eu ceva din toate afisele care le vazusem si nu le-am dat atentie), ca incepand din 11 iulie pana azi sunt festivitatile anuale ce sarbatoresc comunitatea de aici, si surpriza ele se desfasoara pe terenul de baseball aflat la 200 de metrii de locuinta mea. Dimineata am fost trezit de clopotul care anunta festivalul, o masina cu o remorca, steaguri si petarde se plimba prin cartier facand zgomot ca sa anunte marele eveniment si sa imi strice mie siesta.



Dupa o sesiune de cumparaturi si dupa ce am gatit niste mancare ca la bunica acasa m-am echipat cu camera foto si am plecat la "vanat" niste cadre interesante.

Parcul de distractii 
Am cutreierat putin strazile, la fiecare casa aproape se facea un gratar si lumea era adunata ca la o zi de nastere. Practic toti pareau sa se stie unul cu celalat (comunitate mica), si dupa putin timp am ajuns si la terenul de baseball. Acolo se afla o scena unde numai muzica italiana nu am auzit sa fie cantata, si un mic parc de distractii organizat ad-hoc. In afara de ceva gnochi si poate niste inghetata, nimic de acolo nu mi-a amintit de Italia ce o stiu din calatoriile mele. Doar niste batranei vorbeau italiana, in rest o americanizare puternica.
 
clopotul care m-a trezit
Pana si "italian sausages" nu erau deloc italienesti ci se ofereau variante (inclusiv cea chinezeasca), si se pot observa french fries, sau nelipsitul cheese burger... Fara paste, pizza, gelato....si in afara de steagurile Italiei si de statuia Fecioarei Maria adusa cu o procesiune la fata locului si inconjurata de batranei (probabil singurii italieni autentici), in rest nu pot sa zic ca mi-a amintit ceva de Italia pe care o vazusem in Roma, Milano sau Venetia. Am dat 3$ pe un hot dog, unul din cele mai proaste care le-am mancat si mi-am luat o inghetata sa testez daca regasesc gustul autentic (nici vorba..doar apa inghetata cu aroma). Cei de la Nudo care sunt peste drum de mine aveau un stand acolo, si unde evident vindeau inghetata din magazin cu 1-2$ mai scumpa (deh e eveniment, de ce sa nu faca si ei un ban cinstit). Am ascultat ceva muzica, am fost intrebat daca cumva sunt de la vreun ziar si am replicat "oh noo, just your average tourist", si am fost abordat de o politiciana locala care strangea voturi. Mi-a strans mana, m-a intrebat daca sunt din nu stiu ce county (nu mai retin), i-am zis ca sunt din Newton de peste drum, si a inceput sa imi povesteasca pana sa o opresc sa zic ca nu poate conta pe votul meu deoarece eu sunt roman...."ahh romeno!", a exclamat doamna, si apoi s-a mutat la urmatorii si a pus aceeasi placa. In rest pocnitori, petarde, artificii nefolosite de la 4th of July, si atmosfera de balci....distractie pentru copii. (probabil daca eram copil apreciam mai mult)

Cam atat despre experienta "italiana" pe pamant american, in seara asta urmeaza inchiderea festivalului (daca nu vine furtuna), o parada cu lumanari si torte pentru care nu trebuie sa ma deplasez prea mult ca vor trece prin fata ferestrei mele.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu