joi, 14 iunie 2012

Laundromats sau cum sa iti speli rufele in public in America

Daca tot e ziua mea, facem de un bonus cu 2 postari si va voi povesti cum mi-am petrecut seara trecuta. Am primit un nou coleg de apartament, Mantas din Lituania, un tip inalt cu alura de Keanu Reeves dar blond, si care nu ma scoate din "dude"...dar e de treaba tipul (nici nu stiam ca Lituania e in UE si ca ei nu au nevoie de viza turistica pt State, pana la urma imi imbogatesc si eu cultura generala). Am gatit un papricas aseara (da din nou despre mancare, sunt un fan al mancarii  bune), si am gasit si Paprika facuta in Szeged, cred ca cel mai aproapiat produs de casa pe care l-as putea gasi pe aici, in afara de salamul moldovenesc de la magazinele rusesti (care nu au produse romanesti).

Dupa sesiunea de gatit si promisiunea ca data viitoare mananc ceva traditional Lituanian (gateste chiar acum in timp ce eu scriu un pui la cuptor), am luat sacul in spinare si m-am indreptat catre un Laundromat (vreo 35,000 in USA), adica o spalatorie publica, pentru ca aici asa isi spala lumea hainele. Am avut norocul sa gasesc una aproape de "casa", la vreo 10 minute de mers pe jos cu sacul in spinare. Odata ajuns acolo pe la ora 11 fara 20 in miez de noapte (mai aveam o ora si ceva pana se inchidea), am realizat ca nu am detergent si nici bani, adica esentialul pentru a avea haine curate...asa ca l-am lasat pe Claudiu acolo sa pazeasca sacii si m-am indreptat spre casa in pas grabit.

Detergent se poate cumpara si de acolo, exact cat iti trebuie sa speli. Totul functioneaza pe quarters, adica monede de 25 de centi, si fiecare spalatorie are un automat de schimbat bani.


Bagi bacnote (pana in 20 de dolari), si iti da maruntis inapoi. O data ajuns cu banii inapoi, m-am ales cu o galeata de maruntis, si am pus rufele la spalat. Un spalat costa 3$ aici (dar se poate gasi si ceva mai ieftin, cam la 1.5$), si uscatul 25 de centi / 10 minute. Cam 30 de minute e suficient. In total se pierde cam o ora la spalatorie cu totul, dar cele mai multe au WIFI gratis, si daca deti un smartphone ca majoritatea de aici nu te plictisesti. Oricum masina de spalat sau uscatorul, o data pornite se incuie, iar spalatoria e supravegheata cu camere.

Apropo, totul e self service, mergi...speli rufele si pleci apoi in treaba ta. Nu e nimeni acolo care sa te intrebe de sanatate. Sunt spalatorii unde iti poti lua o cartela, si sa iti faci un abonament...iesi mai ieftin dar depinde cat de comod esti si cat de departe esti dispus sa mergi pe jos pana la o spalatorie.

La masina de spalat e simplu, pui detergentul, balsamul, iti alegi programul de spalare, si bagi cate monede iti spune, apoi porneste singura (nu uiti sa bagi rufele in primul pas, tare important aspect).

Cam la fel si la uscator, pui atatea monede cate zeci de minute vrei (25 centi / 10 min), si selectezi programul. Nimic mai simplu. Pentru a gasi aceste spalatori, mergeti pe google maps, scrieti locatia voastra si apoi "search nearby" si "laundromat".

Ca o completare interesanta, nu am fost singurii de acolo, mai era o familie care venise cu o masina sport, un Dodge...asta dovedeste ca si daca ai bani, tot comod ramai aici in State.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu