joi, 21 iunie 2012

O briza de aer proaspat, sau cum arata aerul conditionat in Statele Unite

Evident ca o concluzie la caldura sufocanta de aici de pe East Coast unde temperaturile au urcat azi spre 35 de grade dar se simteau ca si cum ar fi 40 datorita umiditatii excesive de la ocean, am recurs la solutia clasica. Aer conditionat.

Daca la birou e ok si avem un sistem de climatizare integrat prin pereti, podele si te mai miri pe unde si deobicei e asa de frig ca trebuie sa stai imbracat, la apartament ieri m-am sufocat ca un peste pe uscat. Iar azi am sesizat persoanele abilitate ca am nevoie de o salvare. Si ea a venit sub forma aerului conditionat care e total diferit de ce stiam eu din Romania.


Aerul Conditionat
 Adica in loc de smecheria aia mare cu ventilator si instalatie de freon pentru care trebuie sa vina o echipa intreaga care sa ti-l monteze pe exterior, sa de gauri in pereti si alte chestii costisitoare aici a fost mai simplu. S-au comandat niste aparate mici, prafuite de pe Craigslist (la ei asa merge, tot negotul de mobila, si alte chestii asemanatoare si utile pentru unii sau nefolositoare pentru altii se schimba la mica intelegere pe acel site). Cauti ce ai nevoie, te duci acolo...si de cele mai multe ori il iei fie gratis ca omu si-a luat ceva mai bun sau pur si simplu vrea sa scape de ce are prin casa.

Aerul asta conditionat vine sub forma unei chestii mici si grele, care se monteaza pe sistemul lor de geamuri care se deschid pe verticala. Se deschide geamul se aseaza cutia o parte afara si partea cu comenzi inauntru. Se trag "aripioarele laterale" ca sa acopere restul de geam ramas gol. Si apoi se baga in priza, astepti cam 10 minute sa intre in functiune, dar raceste...si face un bazait usor enervant de ventilator. Il poti folosi pe post de ventilator sau clima. Ca si o completare, daca aveti sita la geam, nu va chinuiti ca mine o ora sa o dati jos. Geamul care se deschide are niste cleme de care daca tragi, geamul se va deschide pe orizontala, si puteti manevra sita de protectie.

Sistemul de incalzire
Termostatul 
Daca tot am vorbit de aerul conditionat (la ei nu am vazut deloc sistemele de la noi, poate doar la unele case, in rest sunt de astea mici portabile)...sa vorbim si de incalzire. Aici la apartament fiecare camera are de-a lungul podelei pe 2 din laturi niste radiatoare mici cu o fanta. Si exista un termostat central (mai greu sa transformi din Fahrenheit in Celsius dar te descurci dupa simt). Iti setezi temperatura, si in 10 minute se incalzeste. Am testat acum 2 saptamani cand culmea noaptea au fost 4-5 grade. Variatii mari de temperatura pe aici...de maine se raceste din nou pe la 20 si ceva de grade (sper).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu